Et stykke dansk fodboldhistorie

I morgen vil fans på Gladsaxe Stadion være vidner til et historisk øjeblik, når holdet tager imod Nykøbing FC.

Årsagen? Fabiana Alcalá – AB’s midlertidige cheftræner.

Alcalá kommer til nemlig til at stå i spidsen for holdet og dermed blive den første kvinde til at lede et herredivisionsfodboldhold i Danmark. 

Fra Las Palmas til Gladsaxe

Alcalá fik sin fodboldopdragelse på De Kanariske Øer, Barcelona og i USA. Efter et par år med alvorlige skader, besluttede hun at stoppe med at spille fodbold.

Alcalá kom til AB i vinteren 2024, hvor hun blev ansat som klubbens Health & Performance Coach. Tidligere har hun været træner i bl.a RCD Espanyol og TMF Kuwait.

“For mig blev trænergerningen en måde at blive i fodbold uden at skulle bekymre mig om de fysiske krav om at være på banen i 90 minutter, som endte med at blive en større og større udfordring.”

En kvinde i herrefodbold

Kvinder har ikke altid været velkomne i fodbold, hverken på lægterne, banen eller sidelinjen, og kvinder som Fabiana har gennem deres karriere skulle kæmpe mod den skepsis, der kan komme fra en til tider mandsdomineret industri.

“I gennem min rejse er jeg stødt på tvivl, ikke kun fra mennesker i ledelsespositioner, men også fra forældre til de børn, jeg har trænet. Der har ofte været en skepsis over for min evne til at træne et herrehold, primært, fordi jeg er kvinde. Men vi oplever hele tiden mandlige trænere, der med succes træner kvindehold, så hvorfor skulle det ikke være muligt for en kvinde at træne et herrehold?”

“Min rejse repræsenterer realiseringen af en livslang ambition, men jeg håber samtidig også, at den her mulighed for mig kan være med til at bane vejen for fremtidige generationer af unge piger, der ønsker at blive trænere, uanset om det er inden for kvinde- eller herrefodbold. Der er en voksende gruppe af talentfulde kvinder, og de fortjener også muligheden for at vise deres evner,” fortæller Fabiana.

Banebrydende mulighed

Alcalá ser sin rolle som en mulighed for at bane vejen for fremtidige generationer af kvindelige trænere i dansk fodbold og håber, at hendes eksempel kan inspirere unge piger, der drømmer om at forfølge en karriere inden for fodbold. 

“Som kvinde er jeg enormt stolt af at bryde barrierer, for jeg har engang været den lille pige, der drømte om det her. Og vi ser flere og flere skridt i den rette retning med eksempler som Marie-Louise Eta i Union Berlin,” uddyber hun.

En udfordrende uge

På trods af de mentale udfordringer og presset i forbindelse med sin historiske rolle har Alcalá og holdet været fokuseret på det kommende opgør mod Nykøbing FC. Hun understreger vigtigheden af at lade spillerne nyde fodbolden uden bekymringer lige nu. Selvom det har været en udfordrende uge, har holdet og klubben givet hende stor støtte, hvilket har bidraget til en positiv atmosfære omkring træningerne og kampen i morgen.

“Mentalt har det været en hård uge. Det er aldrig nemt at sige farvel til mennesker, man holder af. Vi har dog en gruppe talentfulde og professionelle spillere, som ved, hvordan de skal håndtere presset, men selvfølgelig har det været hårdt. Vi havde et møde med spillerne tidligere på ugen og gjorde det klart, at vi er nødt til at lægge det her bag os og fokusere på den kamp, der kommer.”

“På trods af den hårde uge er vores prioritet at sørge for, at spillerne kan nyde at spille fodbold. Det har været stressende, men vi har fået stor støtte fra klubben og spillerne selv, som virkelig har givet den gas til træning. Jeg tror, vi alle er klar til i morgen,” fortæller hun.

Fabiana Alcalá’s debut som den første kvinde til at lede et herredivisionsfodboldhold i Danmark er ikke kun en personlig milepæl, men også et skridt mod mere ligestilling og mangfoldighed i dansk fodbold.

Kom på stadion i morgen kl 19:00 og hep på Fabiana og drengene. Sikre dine billetter her.

Første træningskamp før sæsonstart
AB Gladsaxe spiller lørdag den 13. juli 2024 kl. 12.00 mod FA 2000 på anlægget på Skovdiget. Efter en velfortjent…
AB A/S henter Ægir Jarl...
AB A/S har skrevet kontrakt med med den 26 årige midtbanespiller Ægir Jarl Jónasson fra KR Reykjavík. Jónasson tiltræder på…
AB A/S tilføjer to nye...
AB A/S er glade for at kunne præsentere Fannar Berg Gunnólfsson og Joakim Sternas til Joey Gudjonssons trænerstab. De tiltræder…

Tilmeld Nyhedsmail

Tilmeld dig vores nyhedsmail og modtag tilbud samt spændende nyheder.