Græsset er grønt og stregen er hvid

DSC00945Græsset er grønt, og stregen er hvid… Det er takket være Kevin og hans team.

Kevin Ingemann Johansen er grounds manager på Gladsaxe Stadion, og sammen med resten af det hårdtarbejdende ‘grønne’ hold er han ansvarlig for græstæppet på Gladsaxe Stadion.

“Jeg har været i fodboldverdenen i 15 år. Inden jeg kom hertil (red. Gladsaxe Stadion), har jeg arbejdet i FC København og Hvidovre IF. Så jeg har både arbejdet med 2. og 1. Division, Superliga, Champions League og EM.”

Kevin er uddannet groundsman. En groundsman er ifølge ham selv en videreudvikling af en greenkeeper. Som groundsmand arbejder du med at passe idrætsanlæg ved at sørge for pleje og anden vedligeholdelse af græsset, opstribning, vedligeholdelse af vandingsanlæg, lysanlæg og meget mere.

“Mit arbejde består i at sørge for, at vi altid har den bedst mulige fodboldbane. At den ikke er for tør eller for våd, og at den er så jævn som muligt”.

En normal arbejdsuge

Men hvad laver en grounds manager så i løbet af en normal arbejdsuge? Mens mange måske kun ser dem i halvlegen, hvor de går rundt og prikker i jorden med store gafler, er dette kun en del af en groundsman arbejde.

“Vi lukker sårene, der dannes på banen under kampene, for at sikre en jævn, sikker og spilbar overflade,” forklarer Kevin.

Derfor er arbejdet mellem kampe lige så kritisk som under. Efter kampe udføres bl.a. reparationer, vanding og såning af specialudviklede græsfrø for at opretholde græssets kvalitet.

En plejeplan

Kevin laver normalt en plejeplan i løbet af en fodboldsæson, der inkluderer alt fra vanddræning til rullende klipning for at opnå den optimale hårdhed på banen.

“Vi starter op i forårssæsonen, hvor vi skal sørge for at komme af med alt det vand, der ligger i banen. Til det har vi noget, der hedder en verti-drainer. Den stikker nogle store tykke pigge ned, som laver et knæk i banen og giver en masse luft til vores rødder. Det gør, at rødderne går nedad, så banen bliver stærkere og ikke bliver sparket op ved brug.”

“Når spillerne så skal til at bruge banen, så bruger vi en John Deere 3-ledsklipper. Den har noget vægt i for- og bagrullerne, der er med til at tromle banen jævn. Så har vi en click-hammer, som er et måleinstrument, vi bruger til at finde den rigtige hårdhed til banen. En fodboldbane skal normalt ligge i 60-70 click i hammeren. Antallet af clicks er afgørende for banens hurtighed, så vi vurderer normalt vores clicks efter en snak med trænerteamet.”

Det er derfor ikke kun det tekniske, der driver en grounds managers beslutninger.

“En del af mit job er at være i dialog med trænerteamet og forstå, hvordan de ønsker at spille fodbold. Det påvirker, hvordan vi behandler banen, hvad vi gør med gødning, og hvad vi gør med græslængden,”

“Vi kan også være med til at lave en bane, der gør det sværere for modstanderholdet at spille. Hvis de normalt spiller på kunstgræs og er vant til hurtigere boldomgang, kan vi hæve g

ræsset lidt mere for at gøre det sværere for dem at spille deres spil,” tilføjer han.

Beslutningen om at flytte kvartfinalekampen mod FC Nordsjælland på grund af vejret og banens tilstand illustrerer det komplekse ansvar, Kevin og hans hold bærer.

DJI 0098

 

“Der var ikke noget, jeg hellere ville end at spille kampen på vores hjemmebane, men vi havde haft så meget regn i løbet af en kort periode, og vi kunne ikke komme af med vandet. Jeg var nødt til at vurdere, om det potentielt var farligt at spille på banen, og i den her situation var det. Man kunne ikke stå fast på banen, og det kunne vi allerede se lidt af under Vejle-kampen.”

Når man har at gøre med en levende organisme, så kræver omhyggelig pleje.

“Vi kan hverken køre på den, når den er for våd, eller når der er frost. Det vil ødelægge den fuldstændigt, og i værste fald kan det resultere i, at banen dør. Vi genoptager normalt arbejdet, når banen er tør nok til, at vi kan køre på den. Så klipper vi den i skotsktern eller det, nogle kalder UEFA-klip, og så opretter vi også nogle områder, som jeg kalder arbejdsblokke, hvor vi for eksempel sprøjter gødning. Alt det hjælper mig på mange måder med at styre græsset bedre, så det gør, som jeg ønsker det.”

Selvom vinterperioden begrænser aktiviteterne, er Kevin optimistisk og håber på at ramme de magiske 5 grader døgnet rundt inden forårsssæsonen for at sikre, at Gladsaxe Stadion åbner igen.

Første træningskamp før sæsonstart
AB Gladsaxe spiller lørdag den 13. juli 2024 kl. 12.00 mod FA 2000 på anlægget på Skovdiget. Efter en velfortjent…
AB A/S henter Ægir Jarl...
AB A/S har skrevet kontrakt med med den 26 årige midtbanespiller Ægir Jarl Jónasson fra KR Reykjavík. Jónasson tiltræder på…
AB A/S tilføjer to nye...
AB A/S er glade for at kunne præsentere Fannar Berg Gunnólfsson og Joakim Sternas til Joey Gudjonssons trænerstab. De tiltræder…

Tilmeld Nyhedsmail

Tilmeld dig vores nyhedsmail og modtag tilbud samt spændende nyheder.